7 Comfort zone symptomen van songwriters / producers

Dit artikel gaat over het probleem “comfort zone” en is speciaal geschreven voor de producers die ook actief zijn als songwriter en dus melodieën, akkoordschema’s en/of teksten schrijven.

Je kunt een “comfort zone” omschrijven als : een plek of situatie waarin je je geheel op je gemak voelt, geen druk van anderen ervaart en veilig bent van alles en iedereen om je heen.

Klinkt als een fijne plek, toch? Nou nee, niet bepaald! Vooral als het gaat om creativiteit. Het werken vanuit een “comfort zone” kan namelijk leiden tot het creëren van steeds dezelfde producties, teksten en beats. Als al je tracks op elkaar lijken, is het bijna onmogelijk dat er één of meerdere speciaal zijn of eruit springen.

De 7 Symptomen. 

Hier hebben we 7 symptomen op een rijtje gezet die ertoe leiden dat je altijd dezelfde soort tracks maakt / schrijft. Je kunt bij jezelf nagaan of dit voor jou geldt.
shutterstock_105953363 kopie

  1. Je akkoordprogressies klinken allemaal (ongeveer) hetzelfde.
  2. Je schrijft steeds teksten over hetzelfde onderwerp.
  3. De opbouw van je tracks zien er allemaal hetzelfde uit.
  4. Je tracks hebben allemaal (ongeveer) hetzelfde tempo (BPM) en feel.
  5. De boodschap die je met je tracks wilt overbrengen is niet uitdagend voor de luisteraar.
  6. Je tracks hebben allemaal (ongeveer) dezelfde samples, instrumenten, presets en beats.
  7. Je durft met je tracks geen risico’s te nemen.

 

Als dit bekend voorkomt, kun je nagaan of je wellicht iets meer of vaker uit je “comfort zone” kunt stappen. Probeer eens iets totaal anders. Als je voornamelijk House produceert, doe dat dan eens met enkel akoestische drums, om maar even een voorbeeld te noemen. Of maak i.p.v. House eens een keer HipHop of Pop. Je zult versteld staan van de dingen die je tegenkomt en leert.

Als je op dit moment een song aan het schrijven bent, vraag jezelf dan het volgende af:

  1. Ben ik iets unieks aan het creëren of ben ik iets aan het maken wat het publiek al 1000x heeft gehoord?
  2. Wat wil ik met deze track zeggen? En is dit anders dan de andere tracks die ik heb geschreven?
  3. Wat doe ik om er zeker van te zijn dat ik mijn publiek een unieke ervaring aanbied?

Het antwoord op deze 3 bovenstaande vragen wijzen je (hopelijk) in een richting waarin je creatiever wordt en meer risico’s durft te nemen. Ooit gehoord van de term “Out Of The Box”? 😉

Dit artikel is uiteindelijk niet bedoeld om jou te demotiveren, maar meer om je na te laten denken over het materiaal dat je creëert. De hierboven beschreven punten hoef je dan ook niet als regels aan te houden, maar sta er gewoon eens een keer bij stil. Het is namelijk goed om heel kritisch te zijn op je eigen werk. Ben je 200% zeker over je eigen werk? Ben je de volgende dag nog steeds zo enthousiast over je track?

 

Wil jij graag mooie akkoordenprogressies, melodieën en basslines maken, maar weet je nog niet hoe dit moet? Dan is de cursus “Muziektheorie voor Producers” iets voor jou!

Meer info over de cursus “Muziektheorie voor Producers”

MTP cursusaanbod

 

 

 

 

Posted in: