Tips & Tricks : Kick een Bass samen goed laten klinken.

Vroeg of laat kom je dit probleem tegen; hoe krijg je in godsnaam je Kick en Bass samen goed in de mix? Of je nu House, Hiphop, Country of Pop produceert, de kans is groot dat er zowel een Kick als een Bass in je productie zit. Vooral bij de Electronische muziekstijlen moeten zowel de Kick als de Bass lekker vet klinken. Dat “lekker vet” zit voornamelijk in de lage fequenties (vanaf 20Hz tot ongeveer 150/200Hz). Het probleem is echter dit; het lage gedeelte van het frequentie spectrum (ook wel ‘sub’ genoemd) bevat enorm veel energie/volume. Met andere woorden; een mix/track kan maar worden gepusht tot een bepaald volume, voordat er digitale oversturing (clipping) ontstaat. Dat is iets wat je als Digitale Producer niet wil! De lage frequenties slurpen veel volume op en dat is (helaas) nou precies datgene wat jij “lekker vet” vindt klinken in de Kick en Bass.

Wat kun je hier aan doen?

Er zijn verschillende oplossingen om een Kick en een Bass goed samen te laten werken en tegelijk ook een mix te hebben met een “vette bodem”. In dit artikel omschrijven we alvast 2 methodes.

1. Maak een keuze:

Het klinkt wellicht wat voor de hand liggend, maar het is misschien gewoon het best om een keuze te maken. “Wil ik de Kick harder in de mix, of de Bass?” Hierbij maak je een keuze voor de sound die het belangrijkst is voor je track. Is de Kick super belangrijk? Dan zet je de Bass gewoon zachter en haal je de frequenties uit de Bass die in de sound van de Kick het belangrijkst zijn. Dit doe je d.m.v. Equalising (EQing). Stel dat de 60Hz in de Kick het belangrijkst is, dan haal je in de Bass wat gain (volume) weg rond de 60Hz. Eventueel kan je bij de Kick de 60Hz nog net iets meer volume geven.

2. Een prachtig hulpmiddeltje:

David Guetta verklapte het al eerder in een interview. Hij gebruikt de plugin VolumeShaper (zie foto hieronder) van Cableguys als handig tool om de Kick en Bass samen te laten werken. Maar wat doet de VolumeShaper van Cableguys?

Met de volume-shaper-3VolumeShaper kun je een sound heel gemakkelijk een soort van volumepatroon geven. De mogelijkheden zijn hierbij vrijwel eindeloos. (check de website van Cableguys voor meer info over de Volumeshaper)
In de muziek die David Guetta maakt, voornamelijk four-to-the-floor muziek waarbij op elke kwartnoot een Kick zit, komt de VolumeShaper goed van pas. Wat David Guetta namelijk doet is dit; Hij zet de VolumeShaper op de Bass-sound. Hij stelt de VolumeShaper zo in dat het tempo van de track synchroon loopt met de VolumeShaper-plugin (knopje Synch). Het tempo verdeeld hij vervolgens in 4/4 (dus de four-to-the-floor waar we het eerder over hadden). Vervolgens tekent hij een fade-in in de VolumeShaper. Het resultaat; op elke tel van de maat wordt de Bass-sound qua volume ingefade. Zo creeër je ruimte voor iets anders wat ook op elke tel van de maat zit. En wat denk je? Daar zit de Kick. 😉

Er zijn nog meer manieren om een Kick en een Bass samen goed te laten klinken. Dit en meer leer je tijdens de Cursus “Digital Music Producer” die je kunt volgen bij LesinProduceren. Zijn de technische termen zoals EQ, Plugins, Hz en Gain die hierboven zijn gebruikt nog onbekend voor jou? Dat geeft niet! Bij de cursus “Digital Music Producer” kun je op elke niveau starten. Dus ook als beginner.

Meer info over “Digital Music Producer” vind je HIER.

DMP cursusaanbod

 

 

 

 

Posted in: