Wat is? : Clipping

Hard, harder, nog harder…. KRAAK !!!!

In dit artikel staan we stil bij de basis van het onderwerp “Clipping”. “Clipping” is iets dat bij beginnende producers vaak voor komt, maar soms voor onduidelijkheid zorgt.
Wat is “Clipping” precies? Is het gewenst? Is het iets dat te voorkomen is? Alle antwoorden op deze vraag vind je hieronder.

Wat is Clipping ?

Wanneer een versterker een harder geluid moet produceren dan deze daadwerkelijk kan, zal het harde geluid worden geproduceerd tot aan de grens/maximum van de versterker en niet verder. De versterker knipt als het ware alles af wat boven de maximale grens uitkomt en dit noemen we “Clipping”. Hetgeen wat boven de grens komt, wordt dus afgeknipt en resulteert in een Sine-Waveform die verandert in een soort van Square-Waveform, wat klinkt als een overstuurd/krakend geluid.

stoerung_clipping_2

 

 

 

 

 

 

Omdat er bij Clipping meer output power van de versterker wordt gevraagd, kan deze extra power er voor zorgen dat de speaker die aan de versterker is aangesloten, wordt beschadigd. Dat moet je dan ook zien te voorkomen!

Hoe voorkom je Clipping tijdens een opname?

In het opnameproces, bijvoorbeeld bij het opnemen van Vocals, kun je Clipping voorkomen door de gain (volume) van het “te opnemen geluid” zachter te zetten. Dit doe je op je pre-amp (voorversterker) of op je externe geluidskaart. Daarbij zorg je er voor dat de 0 dB-grens niet wordt bereikt, wat te zien is op het desbetreffende kanaal in de digitale mixer van je software (DAW).

Ben je een hele harde vocal aan het opnemen? Vraag dan aan de zanger/zangeres of hij/zij het hardste stuk van het nummer even wil inzingen. Je kan dan de gain zo instellen dat op dat harde moment het volume nog steeds niet boven de grens van de versterker uitkomt. Je kan ook de gain handmatig lager zetten, wanneer het “harde stuk” in het nummer nadert. Je kunt zelf experimenteren welke optie voor jou het beste werkt.

Let op! Het is ook niet goed om te zacht op te nemen. Dit betekent namelijk dat je hoogstwaarschijnlijk de opname harder gaat zetten in je DAW, waarbij je ongewenste achtergrondgeluiden en ruis ook harder aan het zetten bent. Dit wil je uiteraard ook niet!

Hoe voorkom je Clipping tijdens het mixen?

snag001qClipping komt niet alleen voor tijdens het opnameproces, maar ook tijdens het mixproces. Tijdens het mixen kan het ook voorkomen dat het totaal van alle geluiden/kanalen boven de 0 dB-grens van je master output / fader uitkomt. Dit is makkelijk te zien, want de meter van de master output / fader schiet dan namelijk in het rood. Dat is het teken van clipping!

Je kunt Clipping op de master output / fader voorkomen door er een Limiter als Insert op te zetten. In het kort uitgelegd kun je hiermee een volume-drempel instellen (Threshold) waar het geluid niet bovenuit kan komen. Wanneer je de volume-drempel onder de 0 dB-grens houdt, zal de output in principe niet Clippen.

Let op! Door deze Limiter verlies je wel een stukje dynamisch bereik (het verschil tussen het zachtste en het hardste geluid). Een track met teveel Limiting klinkt misschien wel hard (in volume), maar klinkt tegelijkertijd ook erg onrealistisch en onaangenaam.

Je kunt uiteraard ook gewoon alle kanalen zachter zetten, of eventueel de master fader zachter zetten. Denk bijvoorbeeld ook aan EQ-ing, waarmee je bepaalde frequenties weg kunt halen; zo eisen de lage/diepe frequenties veel power / volume. Door daar goed naar te kijken, kun je bij het mixen een hoop problemen met Clipping vermijden.

 

Wil je meer leren over hoe je een goede mix maakt? Tijdens de cursus “Digital Music Producer” leer je alles wat te maken heeft met Mixen en nog heel veel meer!

Meer info over de cursus “Digital Music Producer”

Digital Music Producer

 

 

 

 

Posted in: