Wat is? : Gating

In dit Wat Is?-artikel kijken we naar een techniek waarmee je je opgenomen track cleaner kunt maken : Gating

WAT IS GATING EN WANNEER GEBRUIK JE HET ?

Gating is een soort geautomatiseerde volume-knop. Wanneer je een track hebt opgenomen met een microfoon en je hebt enkel het luide gedeelte van de opname nodig, gebruik je gate.

Laten we als voorbeeld een vocal track nemen, die je hebt opgenomen met een zangeres :

vocal_room_2Tenzij je de vocal hebt opgenomen in een ruimte die 100% stil is, wat bijna onmogelijk is, zul je altijd te maken krijgen met Background Noise (achtergrond geluiden / ruis). Background Noise is het beste te horen tussen de woorden / zinnen in van de vocal track, omdat daar uiteraard een stilte valt aangezien de zangeres daar niet zingt. Deze Background Noise heb je niet nodig voor je track en het liefst zou je deze dan ook willen uitsluiten van je track. Dit doe je met een Gate. Het engelse woord voor Gate is zoals je misschien wel weet ; poort. Met deze Poort kun je er voor zorgen dat vocal wel door de “poort” mag en de background noise niet door de “poort” mag.

Beluister hier een voorbeeld van een vocal track zonder Gating
[sc_embed_player fileurl=”http://www.lesinproduceren.nl/wp/wp-content/uploads/2014/05/chicanogate.mp3″]

Je hoort dat tussen de zinnen, het geluid dat uit de koptelefoon kwam, ook op de vocal track te horen is.

Beluister hier een voorbeeld van dezelfde vocal track, maar nu met Gating
[sc_embed_player fileurl=”http://www.lesinproduceren.nl/wp/wp-content/uploads/2014/05/chicagate.mp3″]

Yep, nu is het geluid dat uit de koptelefoon kwam weg 🙂

HOE STEL JE EEN GATE IN ?

Aangezien de Gate automatisch zijn werk doet, is het belangrijk dat je de Gate goed instelt. Je moet er namelijk voor zorgen dat de Gate weet welke geluiden hij wel en niet door moet laten. Dit doe je door een soort van drempel (Threshold) in te stellen, waarbij de Gate open gaat bij een volume dat boven de drempel uit komt, en weer dicht gaat wanneer het geluid zachter is dan de ingestelde drempel. De exacte drempel kun je instellen door aan de Threshold-knop te draaien. Een Gate-threshold die ingesteld staat op -25dB, laat alle geluiden harder dan -25dB wel door, en sluit zijn deuren voor alle geluiden die zachter zijn dan -25dB.

gate2
Dit zijn de exacte instellingen van het 2e audio voorbeeld van hierboven. (Fabfilter Pro-G)

Maar je kunt nog meer! Je kunt niet alleen instellen wanneer de Gate zijn deuren wel of niet open doet, je kunt ook nog instellen met welke snelheid de Gate dit doet. Dit stel je in met de knoppen “Attack” en “Release”. De Attack bepaald hoe snel de Gate open gaat zodra het geluid boven de Threshold komt en de Release bepaald hoe snel de Gate dicht gaat wanneer het geluid weer onder de Threshold komt.. Klinkt logisch toch? 😉 Er zijn zelfs ook nog Gate-plugins waarbij je in kunt stellen welke frequenties wel en niet door de deuren van de Gate heen komen.

EEN GATE GEBRUIKEN OM EEN SOUND OF SAMPLE KORTER TE MAKEN.

Je kunt een Gate ook gebruiken om bijvoorbeeld een Kick-sample of Snare-sample die misschien te lang doorklinkt, korter te maken. Je hoeft daarvoor niet elke sample korter te knippen. Zet er gewoon een Gate op en stel de Threshold-knop en Release-knop in naar eigen smaak. Je kunt zo het hardste gedeelte van de Kick gewoon doorlaten, terwijl je het eind (het zachtere gedeelte van de Kick) langzaam of snel weg laten draaien door de Release-knop in te stellen. Let hierbij goed op dat de Attack-knop helemaal dicht of zo goed als dicht staat, anders kun je in de problemen komen met de punch/aanslag van de sample.

 

Je kunt een Gate ook nog op andere manieren gebruiken, bijvoorbeeld als een effect. Wil jij meer leren over Gating en andere Production-technieken ? Dit en nog veel meer leer je tijdens de cursus “Digital Music Producer”.

Meer info over de cursus “Digital Music Producer”

Digital Music Producer

 

 

 

 

Posted in: