Wat is? : Latency

Ken je deze situatie ?

** Jij als Producer : “Hey, als het goed is staat de microfoon al aan.. Zeg eens iets in de mic.”
** Zanger : “Check 1, 2…..”
** Studio Speaker / Hoofdtelefoon : “…………. Check 1, 2”
** Zanger : “Dat klopt volgens mij niet man. Ik hoor mezelf niet meteen terug. Er lijkt wel een vertraging tussen te zitten ofzo. Kun je dat effe fixen?”
** Jij als Producer : “Ja ik hoor het ook. Ik weet alleen niet precies waar dat aan ligt”. (zucht..)

Zo’n situatie kan behoorlijk vervelend zijn. Zeker wanneer de zanger bijna 2 uur in de auto heeft gezeten om bij jouw homestudio te komen. Je zult het altijd zien, precies op het moment supreme gaat het mis!

In dit artikel behandelen we dit probleem en komen we met verschillende aandachtspunten / oplossingen.

latencyLatency

De vertraging zoals in de hierboven omschreven situatie wordt ook wel “latency” genoemd. Vaak is latency een probleem dat meerdere oorzaken kan hebben. Hieronder vind je de belangrijkste aandachtspunten.

Aandachtspunt #1 : Geluidskaart

Bij het recorden van midi met bijvoorbeeld een midi-keyboard, of het recorden van audio d.m.v. een microfoon, heb je een geluidskaart nodig met “low latency” of “zero latency”. Dit zorgt er namelijk voor dat er geen vertraging is tussen het moment dat er geluidskaartwordt ingespeeld (midi of audio) en het moment dat het daadwerkelijk door je speaker wordt weergegeven. Dit maakt het op de juiste manier recorden bijna onmogelijk. Wij adviseren om een externe geluidskaart te gebruiken. Deze gaat in de meeste gevallen beter om met latency, dan de build-in geluidskaart die standaard in je PC of Laptop zit. Wanneer je zo’n externe geluidskaart hebt aangesloten met USB of Firewire, moet je er voor zorgen dat je de juiste (driver) geluidskaart hebt geselecteerd in je DAW (Wat is? DAW). Dit doe je meestal in de instellingen / preferences. In Cubase 7 doe je dit bijvoorbeeld bij “Devices”. Alleen op deze manier maak je namelijk daadwerkelijk gebruik van de juiste geluidskaart. Zorg overigens dat de driver van je geluidskaart up-to-date is en specifiek gemaakt is voor je besturingssysteem, bijv. Win XP, Win 7 of Mac OSX. De driver kun je in de meeste gevallen downloaden op de website van de fabrikant van de geluidskaart.

Aandachtspunt #2 : Buffer Size

Wanneer je de juiste geluidskaart hebt geselecteerd in je DAW, moet je voor opnames de laagst mogelijke Buffer Size selecteren voor jouw project, bijvoorbeeld 128 samples of 256 samples. Test sowieso even wat het lekkerste werkt voor jouw systeem. In principe geldt; hoe lager dit Buffer Size getal, hoe minder latency. Maar let wel op (!!), hoe lager de Buffer Size, hoe meer de CPU van je computer wordt belast. Als je niet veel power hebt in je PC, zorg dan dat je niet al te veel plugins hebt geladen tijdens het recorden. Wanneer je gaat mixen, kun je de Buffer Size weer omhoog zetten naar bijvoorbeeld 1024 samples. In het mix-proces is latency namelijk geen issue meer.

Aandachtspunt #3 : Computerkracht

cpuHet kan ook zijn dat je computer niet genoeg kracht heeft. Zo hebben de CPU en de snelheid van je harde schrijf ook invloed op de mate van latency. Kies een ingebouwde (of externe) harde schijf van 7,200 RPM of zelfs een SSD schijf (zijn wel duurder!). Het is niet ongewoon je production-pc om de 3 of 4 jaar te upgraden of vervangen. De ontwikkelingen in computertechnologie gaan namelijk razendsnel.

EXTRA TIP :

Doe voordat de artiest er is, alvast zelf even een soundcheck. Werkt alles? Geen latency? Cool!! Dan kun je meteen aan de slag wanneer de artiest er eindelijk (muzikanten/artiesten zijn namelijk altijd te laat :)) is.

** Zanger : “Hey man, kun je er nu nog wat reverb op gooien? Dan klinkt mijn stem beter!”

Dat is een andere les 😉

Leer alles wat je moet weten om een goede digital producer te worden tijdens de cursus “Digital Music Producer”.

Meer info over de cursus “Digital Music Producer”

Digital Music Producer

 

 

 

 

Posted in: