Wat is? : Netwerken

Bijna elke music producer die begint met het maken van muziek in zijn slaapkamer, op zolder, in de woonkamer, in de kelder of in de schuur, droomt weleens van een echte carrière in de muziekindustrie. Toch zijn er helaas velen die deze droom niet weten te verwezenlijken.

Waarom is dat nou eigenlijk? Jouw muziek is toch net zo goed als de muziek op de radio? En soms zelfs nog beter! Waarom lukt het dan maar niet om net zo bekend te worden?

Een antwoord op deze veelgestelde vraag is : “Je bent (nog) niet bekend omdat je simpelweg niet de juiste mensen in je sociaal netwerk hebt die werkelijk iets voor jou kunnen betekenen”. Het ligt dus niet zozeer aan je muziek, maar aan de mensen om je heen.

Er zijn professionals die beweren dat een goed netwerk maar liefst 75% van je succes bepaald, en je muziek slechts %25. Dat klinkt in eerste instantie misschien niet eerlijk of aannemelijk, maar laten we eens gaan kijken wat een netwerk eigenlijk is en wat het voor je kan betekenen.

WAT IS EEN GOED NETWERK ?

400_istock-social-networkEen netwerk is eigenlijk een verzamelnaam voor “alle mensen die je kent”. Dus ook je familie, vrienden, collega’s en zakenrelaties. Het hebben van een “goed netwerk” is niet op één manier uit te leggen, omdat dat namelijk afhangt van je doelen. Als jij heel veel mensen kent in je eigen dorp, stad of wijk en je hebt je eigen kappers-zaak, kan het zomaar zijn dat je al snel genoeg klanten hebt en je kappers-zaakje met succes kan runnen.

Maar….. Als jij nieuw bent in een wijk of dorp, of erger nog, wanneer niemand jou eigenlijk aardig vindt, wordt het veel moeilijker om klanten te trekken naar je zaak. Als niemand jou namelijk aardig vindt of kent, zullen ze je ook niet zomaar helpen, te woord staan, aanbevelen of een goed hart toedragen.

Dat is dan ook het eerste aandachtspunt ; Zorg dat mensen je kennen, en dan wel op een positieve manier.

Ik hoor je denken : “Ja, dat is allemaal leuk en aardig, maar ik ken heel veel mensen in mijn omgeving, maar toch wil mijn carrière als dj/producer niet van de grond komen! Hoe kan dat dan??”

Dat komt vaak omdat je niet de juiste mensen kent.

HOE LEER JE DE JUISTE MENSEN KENNEN?

Mensen die jouw carrière een boost kunnen geven of kunnen ondersteunen, zoals een manager, boeker, platenmaatschappij, A&R, artiest, zijn de mensen die je in je netwerk wilt hebben! Deze professionals zijn namelijk in de positie om jouw muziek bij de juiste mensen te krijgen ; namelijk de mensen die beslissen of jouw muziek wel of niet goed genoeg is en gebruikt kan worden voor verschillende doeleinden.

IMG_0361Waar vind je deze mensen en hoe leer je ze kennen? Er worden jaarlijks verschillende conferenties en beurzen georganiseerd op gebied van muziek. Denk bijvoorbeeld aan de Amsterdam Dance Event, Eurosonic Noorderslag, NewSkoolRules, BUMA NL, Muzikantendag en BUMA Beats.

Tijdens deze evenementen lopen ontzettend veel van deze belangrijke professionals rond. Zij zijn daar namelijk om af en toe een sessie bij te wonen, maar voornamelijk om te netwerken. Juist! Zij willen ook hun netwerk vergroten en zij ontdekken ook maar al te graag “the next big star”. Spreek deze mensen dan ook gerust aan, maar let goed op : blijf beleefd, heb respect voor hun positie en tijd, wordt niet te opdringerig, en zorg dat je een goed verhaal hebt. Oftewel : Laat een goede indruk achter.

Het tweede aandachtspunt is dan ook : Zorg dat je bent op de plekken waar de mensen zijn die iets voor jou kunnen betekenen en leer ze kennen.

media_xl_1393800EXTRA TIP: Wanneer je naar zo’n conferentie gaat, zorg dan van te voren dat je weet wie er gaan komen. Doe research naar deze mensen, zodat je precies weet wie ze zijn, wat ze doen en wat ze voor jou kunnen betekenen.

 

 

Dit is de basis van het netwerken. Echter komt er nog veel meer bij kijken dan we in het kort voor jou hebben omschreven. Wil jij meer weten over netwerken en wil jij ECHT de JUISTE mensen leren kennen? Kijk dan eens naar onze cursus “Music Business voor Producers”.

Banner MBP proef4

 

 

 

 

Posted in: