• FAQ / Veelgestelde vragen

 • Heeft u een andere vraag?

 • Ik ben een beginnend muziekproducer en ik ben nog niet bekend met alle termen. Kan ik de cursussen van LesInProduceren dan wel volgen, of is het te moeilijk voor mij?

  Bij LesInProduceren hoef je niet bang te zijn dat de lessen te moeilijk zijn voor jou. Omdat LesInProduceren individuele lessen aanbiedt, kan de docent zich geheel focussen op jouw leertempo en jouw ontwikkeling. Het niveau dat aan het einde van de cursus wordt behaald, is dan ook afhankelijk van het niveau van de cursist. Er kunnen uiteindelijk altijd nog extra lessen worden aangeschaft, zodat je er zeker van bent dat alles wat je wilt leren, kan worden behandeld in de les.

  Ik volg het liefst 1-op-1 les met de docent in plaats van les in een overvolle klas met andere leerlingen. Biedt LesInProduceren deze mogelijkheid?

  LesInProduceren biedt voornamelijk individuele en daarom persoonlijke lessen aan. Op deze manier heeft de cursist de ruimte om specifieke vragen te stellen en kan de docent het leertempo van de cursist volgen. De groepslessen die worden aangeboden, zijn in groepen van 2 cursisten. De reden waarom de groep zo klein wordt gehouden, is om de les op deze manier zo persoonlijk mogelijk te maken.

  Als ik een cursus ga volgen bij LesinProduceren? Wat heb ik dan allemaal nodig? Heb ik een hele studio nog, of alleen een laptop?

  Je bent als cursist bij LesinProduceren nooit verplicht om in het bezit te zijn van welk materiaal dan ook. Uiteindelijk is het wel handig als je de dingen die je leert tijdens de cursus ook daadwerkelijk thuis kan toepassen. Zo leer je namelijk sneller en kun je ook lekker aan de slag met experimenteren. Daarvoor heb je uiteindelijk minimaal een computer, software en een afluistersysteem nodig. Dat betekent echter niet dat je deze dingen Moet hebben voordat je begint met een cursus. Je kunt namelijk ook advies vragen aan ons, tijdens de les. Het aanschaffen van goed materiaal is namelijk heel precies werk en vergt de nodige ervaring.

  Daarnaast zal er tijdens de cursus altijd gebruik worden gemaakt van de apparatuur die aanwezig is in de LesinProduceren studio. Je hoeft dus zelf niets meer mee te nemen, dan alleen pen en papier voor notities.

  Ik heb een baan maar wil wel graag muziek produceren. Eén ding wat ik echter niet kan gebruiken in mijn dagelijkse dagbesteding is huiswerk. Krijg ik bij LesInProduceren huiswerk?”

  LesInProduceren geeft les á la 2015. Dat betekent dat jouw leertempo en dus ook jouw manier van leren wordt gevolgd. Er zijn geen verplichte opdrachten die je thuis dient te maken. Echter doe je er wel goed aan om de dingen die je tijdens de les hebt geleerd, thuis toe te passen en te oefenen. Dit heeft namelijk invloed op de voortgang van jouw leerproces, waardoor het volledige programma sneller kan worden doorlopen of waardoor er dieper op bepaalde onderwerpen kan worden ingegaan.

  Ik richt me vooral op het opnemen van (rock)bandjes. Kan LesInProduceren dan iets voor mij betekenen?”

  LesInProduceren richt zich vooral op muziekproducers die voornamelijk met behulp van computersoftware (DAW) muziek produceren. Wij bieden momenteel dan ook geen speciaal programma voor producers die zich richten op het recorden van bandjes. Wellicht kan de cursus “Muziektheorie voor Producers” en “Muziekbusiness voor Producers” een goede aanvulling zijn.

  Kan ik met het certificaat ‘Digital Music Producer’ dat ik bij LesInProduceren kan halen, gemakkelijk een baan krijgen?

  In de muziekindustrie geeft een certificaat of welke andere vorm van een diploma geen garantie op een baan; of het nou gaat om een particuliere cursus of opleiding of een officiële HBO-studie. Het gaat in de muziekindustrie om wat je weet, kunt en wie je kent. Dus niet om welk papiertje je hebt behaald. Een LesInProduceren-certificaat toont echter wel aan dat je kennis hebt van muziek produceren en vaardigheden bezit om digitaal muziek te produceren. Dat kan zeker van toegevoegde waarde zijn!

  Ik gebruik zelf Pro Tools als softwareprogramma (DAW) en ik zie dat de lessen in Cubase, Logic of FL Studio worden gegeven. Kan ik dan wel iets met de productie-cursussen van LesInProduceren?

   LesInProduceren geeft inderdaad productie-les door middel van Cubase 7, Logic 9 en FL Studio. Het is vrijwel onmogelijk om les te geven in alle beschikbare muziek-softwareprogramma’s (DAW’s), dit is echter ook helemaal niet nodig! De technieken die je leert en de kennis die je tijdens de cursus opdoet, kunnen worden toegepast in vrijwel alle beschikbare muziek-softwareprogramma’s (DAW’s).