Wat is? : Quantizen

  • Daar zit je dan achter je PC en Midi-Keyboard. Je hoofd bomvol met top melodieen, akkoordenprogessies en funky basslines. Dat klinkt als een fijne situatie, maar niet als je eigenlijk niet zo goed keyboard kan spelen. Paniek? Nee hoor! In dit “Wat is?”-artikel behandelen we namelijk een techniek die vele muzikale levens heeft gered en dat tot de dag van vandaag nog steeds doet : ‘Quantizen’.

    Quantizing zou je in het Nederlands kunnen omschrijven als ‘afronding’. Het gaat hierbij niet om een moeilijke optelsom, waarbij het resultaat moet worden afgerond. We hebben het hier over het afronden van een ingespeelde noot naar de dichtstbijzijnde tel-eenheid.

    STEL JE VOOR :

    Je bent bezig met een house-track van 128BPM (Beat Per Minute) en je hebt je drumsounds ingeladen die je met je Midi-Keyboard kunt bespelen. Je wilt allereerst de Kicks a la 4-to-the-floor opnemen als Midi met je Midi-Keybord. Je drukt op Record en je begint de Kick-partij zo goed mogelijk in te spelen. Je merkt als snel dat jouw ingespeelde Kick-partij niet strak genoeg is. That’s where Quantisation comes into play 😉 

    Afhankelijk van de DAW die je gebruikt, kun je nu de timing van de noten verbeteren met Quantize. We gebruik voor dit voorbeeld de methode zoals je die in Cubase 7 toepast.

    Je opent het stukje Midi in de Key Editor (door een simpele Dubbel-Click). Vervolgens selecteer je de noten die je qua timing wilt verbeteren. Daarna klik je op de “Q”-toetst (Quantize) op je normale toetsenbord. Tot verbazing staan de noten nu op een hele andere plek en is het hele 4-to-the-floor ritme verdwenen. En jij had gehoopt dat Quantisation de partij juist beter zou maken. Dit was niet wat je had gehoopt!!

    Maak je niet druk. Je hebt namelijk iets vergeten in te stellen, namelijk de precieze waarde (soms ook “grid” genoemd) waarin er moet worden afgerond / ge-quantized. Bij een Kick-partij met een 4-to-the-floor ritme (op elke tel een Kick) kun je het beste de waarde ‘1/4’ instellen. Klik daarna maar eens op je “Q”-toets. Voila, another live has been saved! Nu staan de Kick allemaal 100% recht op de tel. 🙂

    SWING

    Quantizen is een ook techniek die je kunt gebruiken om een fijne groove te maken, bijvoorbeeld met de Hihats. Probeer maar eens 2 maten Hihats in te spelen met een strakke 1/16e snelheid. Als je dat vervolgens Quantized met een Swing van bijv. 59%, heeft de Hihat-partij ineens een hele andere groove gekregen. Bij Swing zijn de afrondwaardes niet allemaal exact hetzelfde. Dit resulteert in een feel/groove die ook veel te vinden is in bijvoorbeeld Jazz-muziek.

    PERFECT IS NIET ALTIJD GOED !

    Ja, het klinkt misschien raar, maar in het geval van Quantizen, is perfect niet altijd goed. Als je namelijk een drumpartij wilt maken waarbij je de feel van een echte drummer wilt nabootsen, is het niet verstandig om alles 100% te Quantizen. Een echte drummer kan namelijk ook niet alles wat hij speelt 100% strak inspelen. Dat is namelijk onmenselijk. Ook een drummer maakt soms kleine timingsfoutjes/verschillen. En dat is nou juist wat het ‘echt’ laat klinken.

    Superproducer Rodney ‘Darkchild’ Jerkins (werkte o.a. met Michael Jackson, Destiny’s Child, Justin Bieber en Jennifer Lopez) gaf in een interview aan dat hij bijna nooit zijn drums quantized. Hij kan namelijk goed drums en andere sounds inspelen en hij houdt dat liever zo ‘echt’ mogelijk. Ja, dat is ook een optie 😉

    Met andere woorden; Quantizen kan je veel moeite besparen, maar let op dat je je track er niet TE strak mee maakt.

  • cubase

    logic

    logic

Ons huidige cursusaanbod

  • Digital Music Production

    dmp banner cursusaanbodpagina2

    Wil jij leren produceren, recorden, afmixen, masteren, beats maken, synths inspelen en nog veel meer? Dat kan vandaag de dag makkelijker dan ooit. Je hebt alleen de juiste kennis nodig. Volg nu de cursus Digital Music Production en weet wat je doet!

  • Muziektheorie voor Producers

    muziektheorie-aanbodpagina

    Wil jij betere songs componeren en produceren? Dan is dit de mogelijkheid om te leren hoe je een mooie akkoordenprogressie, melodie en bassline kan maken. Geen saaie en ingewikkelde theorie, maar straight-to-the-point en praktische lessen.

  • Music Business voor Producers

    business-aanbodpagina

    Wil jij geld verdienen met je muziek, er zeker van zijn dat je geen verkeerd contract tekent, of gewoon meer weten over de zakelijke kant van de muziekindustrie? Dan is dit je kans om de ins & outs te leren van de harde business genaamd; Music Business.

  • Rockacademie Vooropleiding

    vooropleiding-ra-aanbodpagina

    Wil jij het volgend schooljaar graag “Music Production” studeren aan de HBO Fontys Rockacademie in Tilburg? Zorg dan dat je goed voorbereid bent, want er staat je een zware voorselectieprocedure te wachten. LesinProduceren kan jou hiervoor optimaal klaarstomen!