Wat is? : DAW

 • Als je begint als producer, ga je de afkorting DAW ontzettend vaak tegenkomen. Het is dan ook van wezenlijk belang om zo vroeg mogelijk te leren wat precies een DAW (Uitspraak; Dahh (US) , of Dohh (UK)) is.

  DAW is een afkorting en staat voor Digital Audio Workstation. Oftewel; een software programma waarmee je audio kan opnemen (recorden), aanpassen (editen) en afspelen. Rond de jaren ’80 waren ze al bezig met het ontwikkelen van software om muziek mee te produceren. In de afgelopen 30 jaar is er veel veranderd. De nieuwste DAW’s die je vandaag de dag kan kopen, zijn niet meer te vergelijken met de DAW’s uit de jaren ’80.

  De meest gebruikte DAW’s zijn :

  – Apple Logic (alleen beschikbaar voor Mac OSX)
  – Steinberg Cubase
  – Avid Pro Tools
  – Ableton Live
  – ImageLine FL Studio
  – Propellerhead Reason

  Een aantal discussies die op het internet in grote getale terug te vinden is, is de volgende:

  “Wat is de beste DAW?” & “Welke DAW moet ik kiezen?”

  In wezen is het verschil tussen de DAW’s op technisch gebied minimaal. De verschillende fabrikanten doen hun uiterste best om zich te onderscheiden van de concurrentie, en er zijn dan ook wel wat verschillen tussen de DAW’s, maar het aller belangrijkste bij het kiezen van een geschikte DAW is het volgende: je wil een DAW die voor jou gemakkelijk te begrijpen is, waarmee je snel tot het gewenste resultaat komt en waar je vooral graag mee werkt. Dat laatste is wellicht nog het aller belangrijkste. Muziek produceren moet in basis leuk zijn, anders is het moeilijk om je creativiteit los te laten op je nieuwe project.

  TIP: Om er achter te komen met welke DAW jij het liefst werkt, is er bijna altijd wel een gratis probeer-versie (trial) te vinden. Wij adviseren dan ook om verschillende DAW’s uit te proberen. Je zult merken dat bijna iedere DAW ongeveer hetzelfde werkt en kan, maar dat gebruiksgemak en plezier het verschil gaat maken in je keuze. Hieronder vind je links naar pagina’s waar je een trial-versie kan downloaden.

  Cubase 7Pro Tools 11Ableton Live 9FL Studio 11Reason 7

   

 • cubase

  logic

  fl

Ons huidige cursusaanbod

 • Digital Music Production

  dmp banner cursusaanbodpagina2

  Wil jij leren produceren, recorden, afmixen, masteren, beats maken, synths inspelen en nog veel meer? Dat kan vandaag de dag makkelijker dan ooit. Je hebt alleen de juiste kennis nodig. Volg nu de cursus Digital Music Production en weet wat je doet!

 • Muziektheorie voor Producers

  muziektheorie-aanbodpagina

  Wil jij betere songs componeren en produceren? Dan is dit de mogelijkheid om te leren hoe je een mooie akkoordenprogressie, melodie en bassline kan maken. Geen saaie en ingewikkelde theorie, maar straight-to-the-point en praktische lessen.

 • Music Business voor Producers

  business-aanbodpagina

  Wil jij geld verdienen met je muziek, er zeker van zijn dat je geen verkeerd contract tekent, of gewoon meer weten over de zakelijke kant van de muziekindustrie? Dan is dit je kans om de ins & outs te leren van de harde business genaamd; Music Business.

 • Rockacademie Vooropleiding

  vooropleiding-ra-aanbodpagina

  Wil jij het volgend schooljaar graag “Music Production” studeren aan de HBO Fontys Rockacademie in Tilburg? Zorg dan dat je goed voorbereid bent, want er staat je een zware voorselectieprocedure te wachten. LesinProduceren kan jou hiervoor optimaal klaarstomen!