Wat is? : Midi

  • “MIDI is onmisbaar in een digitale muziek studio.”
    “MIDI is al 30 jaar oud, maar wordt vandaag de dag nog zeer intensief gebruikt door miljoenen producers over de hele wereld.”
    “Eigenlijk is het gewoon geweldig!!”

    “Maar wat is MIDI nu precies en wat moet je er eigenlijk mee?”

    De theorie:

    Midi staat voor Musical Instrument Digital Interface en is een vorm van digitaal communiceren tussen elektronische muziekinstrumenten. Je kunt ook zeggen; het is de taal die o.a. vele keyboards en computers kunnen spreken en verstaan. Het signaal waarmee gecommuniceerd wordt, bestaat zoals bij een gewoon keyboard, niet uit audio maar uit commando’s.

    Zo kan een MIDI-keyboard een commando geven aan een VSTi (Virtueel Instrument) in een computer. De commando kan bijvoorbeeld zijn; “Speel een C3-noot”, “Selecteer de volgende preset”, “Voeg vibrato toe”, “Bespeel de C3-noot op een x-volume”, “Draai de Pan-knop naar links” etc etc…

    De officiële type commando’s die MIDI kan versturen zijn; Note-On, Note-Off, Control Change (CC), Program Change, Pitch Bend, Aftertouch, Poly-Aftertouch en System Exclusive. In dit artikel gaan we daar niet verder op in, want daar zou je namelijk een heel (dik) boek mee kunnen vullen.

    Nu even naar het praktisch toepassen van MIDI.

    MIDI In de praktijk:

    Je kunt je MIDI-instrument (in de meeste gevallen een keyboard) aansluiten op je PC via MIDI kabels, via een USB-kabel of zelfs draadloos (met speciale apparatuur). Als je je MIDI-keyboard hebt aangesloten op de computer, zou je bijna alle instrumenten die je je kunt bedenken, bespelen met behulp van een MIDI-keyboard. Je hoeft dus (gelukkig) niet per se alle instrumenten apart te leren bespelen. Weet je hoe lang het duurt voordat je eindelijk een acceptabel geluid krijgt uit een Saxofoon of een Viool. Dit is met MIDI geen enkel probleem. In je DAW (Digital Audio Workstation), bijvoorbeeld Cubase, Logic, FL Studio of Pro Tools, selecteer je een instrument. Nu kun je met je MIDI-keyboard dat instrument bespelen. Je hoeft dus eigenlijk alleen maar keyboard te leren spelen 😉

    Je zou dus in wezen, alleen met een laptop en een klein MIDI-keyboard, een hele track kunnen componeren / produceren. Daar heb je tot een zekere hoogte geen studioruimte voor nodig.

     “Maaruh, ik begrijp nu dat MIDI heel handig en ook belangrijk is. Dan zal het wel duur zijn of niet???”

    Nee, dat is het mooie van MIDI. Je hebt onder de €100,- al een hele ruime keuze uit verschillende MIDI-keyboards. Daarnaast hoef je het keyboard alleen nog maar aan te sluiten op je PC en in de meeste gevallen krijg je de kabels al gratis bij je keyboard. Fijn toch!?

  • cubase

    logic

    logic

Ons huidige cursusaanbod

  • Digital Music Production

    dmp banner cursusaanbodpagina2

    Wil jij leren produceren, recorden, afmixen, masteren, beats maken, synths inspelen en nog veel meer? Dat kan vandaag de dag makkelijker dan ooit. Je hebt alleen de juiste kennis nodig. Volg nu de cursus Digital Music Production en weet wat je doet!

  • Muziektheorie voor Producers

    muziektheorie-aanbodpagina

    Wil jij betere songs componeren en produceren? Dan is dit de mogelijkheid om te leren hoe je een mooie akkoordenprogressie, melodie en bassline kan maken. Geen saaie en ingewikkelde theorie, maar straight-to-the-point en praktische lessen.

  • Music Business voor Producers

    business-aanbodpagina

    Wil jij geld verdienen met je muziek, er zeker van zijn dat je geen verkeerd contract tekent, of gewoon meer weten over de zakelijke kant van de muziekindustrie? Dan is dit je kans om de ins & outs te leren van de harde business genaamd; Music Business.

  • Rockacademie Vooropleiding

    vooropleiding-ra-aanbodpagina

    Wil jij het volgend schooljaar graag “Music Production” studeren aan de HBO Fontys Rockacademie in Tilburg? Zorg dan dat je goed voorbereid bent, want er staat je een zware voorselectieprocedure te wachten. LesinProduceren kan jou hiervoor optimaal klaarstomen!