Wat is? : Bouncing

 • Na uren componeren, arrangeren, mixen en masteren is het eindelijk zover ; je masterpiece is af! Done! Klaar voor het publiek!

  Er is alleen één ding dat je nog moet zien te fixen ; hoe krijg je de track vanuit je DAW naar het publiek? Juist, door de track te bouncen. Bij het proces bouncen , wordt een speciefiek kanaal of de gehele track opgeslagen als een audio-formaat zoals bijvoorbeeld .mp3 of .wav . Je kan dus niet alleen je hele track opslaan als een audio-file, je kunt d.m.v. kanalen op ‘Solo’ of ‘Mute’ te zetten, ook onderdelen van je song opslaan als een losse audio-file. Soms is dit handig wanneer je alleen de instrumenten wil opslaan als een audio-file voor een soort van ‘Live Perfomance’-versie.

  JE BOUNCE VOORBEREIDEN

  Dit is een crusicaal moment! Vergeet nooit om je (loop) markers goed te zetten. Zet de linkse marker aan het begin van het stuk dat je wilt opslaan en zet vervolgens de rechte marker aan het eind van het stuk dat je wilt opslaan. Sommige beginnende producers vergeten deze handeling, waardoor ze soms enkel een stukje van 8 seconde opslaan als audio. Not a good move, wanneer je dit korte fragment stuurt naar een professioneel label, in plaats van een volledige supertrack! Luister dan ook altijd even naar de daadwerkelijke opgeslagen audio-file, of het begin en het eind er goed op staat. Een allerlaatste luistersessie van de track in audio-formaat kan soms nog effectief zijn om toch nog even een kleine aanpassing te maken.. Jep, producers zijn vaak erg perfectionistisch. 😉

  WAAR KAN IK DE FUNCTIE ‘BOUNCEN’ IN MIJN DAW VINDEN?

  Hier vind je de functie ‘Bouncing’ bij de meestgebruikte DAW’s :

  Cubase 7 : File -> Export -> Audio Mixdown

  Logic X : File -> Bounce -> Project

  FL Studio 11 : File -> Export

  Pro Tools : File -> Bounce to -> Disk

  WELKE INSTELLING KIES JE?

  In de meeste DAW’s kun je je tracks opslaan in verschillende bestandsindelingen. Zo heb je .wav , .mp3 , .aiff , .wma , .flac en nog een aantal andere. De bestandsindeling die jij moet kiezen hangt af van je situatie en doeleinde. Hieronder hebben we een aantal situaties omschreven met daarbij aanbevolen instellingen. Gebruik je de track om naar je vrienden te sturen via e-mail ? – Formaat : .mp3 – 192 tot 320 kBit – 44.1 kHz Wil je je track online uploaden op bijvoorbeeld Soundcloud? – Formaat : .wav – 16 bit (of 24 bit als je track ook in 24-bit is opgenomen) – 44.1 kHz Wil je je track op CD branden? – Formaat : .wav – 16 bit – 44.1 kHz Wil je je track plaatsen op bijvoorbeeld iTunes en Spotify? – Formaat : .wav – 16 bit – 44.1 kHz

  REALTIME BOUNCING vs OFFLINE BOUNCING

  Heb je ook welleens dat je computer eigenlijk net niet genoeg kracht heeft om je track fatsoenlijk af te spelen? Dit gebeurt regelmatig bij de wat oudere laptops en pc’s. In zo’n situatie is het verstandig om Offline Bouncing te gebruiken. Dat is niet alleen vele malen sneller dan Realtime Bouncing, maar zo ontwijk je vaak ook de problemen die je computer heeft met het afspelen van je track. Wanneer je gebruik maakt van externe gear (compressors, eq, reverb etc) dan is Realtime Bouncing vereist.

 • cubase

  logic

  logic

Ons huidige cursusaanbod

 • Digital Music Production

  dmp banner cursusaanbodpagina2

  Wil jij leren produceren, recorden, afmixen, masteren, beats maken, synths inspelen en nog veel meer? Dat kan vandaag de dag makkelijker dan ooit. Je hebt alleen de juiste kennis nodig. Volg nu de cursus Digital Music Production en weet wat je doet!

 • Muziektheorie voor Producers

  muziektheorie-aanbodpagina

  Wil jij betere songs componeren en produceren? Dan is dit de mogelijkheid om te leren hoe je een mooie akkoordenprogressie, melodie en bassline kan maken. Geen saaie en ingewikkelde theorie, maar straight-to-the-point en praktische lessen.

 • Music Business voor Producers

  business-aanbodpagina

  Wil jij geld verdienen met je muziek, er zeker van zijn dat je geen verkeerd contract tekent, of gewoon meer weten over de zakelijke kant van de muziekindustrie? Dan is dit je kans om de ins & outs te leren van de harde business genaamd; Music Business.

 • Rockacademie Vooropleiding

  vooropleiding-ra-aanbodpagina

  Wil jij het volgend schooljaar graag “Music Production” studeren aan de HBO Fontys Rockacademie in Tilburg? Zorg dan dat je goed voorbereid bent, want er staat je een zware voorselectieprocedure te wachten. LesinProduceren kan jou hiervoor optimaal klaarstomen!