Wat is? : Automation

 • Sommige professionele EDM-producers zeggen weleens : “Automation staat voor 50% van de track”. Wat is automation precies? En wat bedoelen ze met deze uitspraak?

  Automation :

  Zoals je wellicht al weet is Automation, het Engelse woord voor Automaterisering. Als je dat woord in het woordenboek opzoekt vind je dit:

  Automatisering is het vervangen van menselijke arbeid door machines of computers en computerprogramma’s

  Oke, top. Maar wat kan je daarmee als music producer? Een music producer van deze tijd werkt bijna altijd met een DAW zoals Logic, Cubase, Pro Tools, FL Studio etc etc. Al deze programma’s hebben de mogelijkheid om Automation toe te passen. Dit betekent dat je als producer,  gedurende het verloop van een track, niet alle draaiknoppen en faders fysiek hoeft te wijzigen wanneer dat gewenst is.

  Ging dat iets te snel? Laten we het eens uitleggen d.m.v. een voorbeeld.

  Stel je voor dat je een track/intro begint met een synth-sound die langzaam op moet komen in volume. Vroeger moest je dan bij de mixdown de volume-faders daadwerkelijk zo goed mogelijk omhoog schuiven. Als dat niet precies ging zoals ze wilde, moest het hele proces herhaald worden.  Je kunt je voorstellen dat dit een ontzettend nauwkeurig en soms stressvol werkje was. Gelukkig hoeft dat vandaag de dag niet meer. In de DAW’s van tegenwoordig hoef je er enkel voor te zorgen dat de volume-knop van de desbetreffende synth-sound jouw gewenste opbouw volgt. Dit noemen we automation.

  Je kunt automation op verschillende manieren verwezenlijken.

  Optie 1. Je sluit een midi-apparaat aan, die ook een midi-draaiknop of midi-fader heeft. Je zorgt dat je DAW het midi-apparaat herkent en dat je de desbetreffende midi-knop toewijst aan (in dit geval) de volumeknop in je DAW. Dit kun je o.a. doen d.m.v. Midi-learn. Je zet op de desbetreffende track de functie “Write” aan, zodat de automation ook daadwerkelijk wordt geschreven. Je speelt de track vervolgens af en je draait aan je midi-knop. Voila! That’s it. Je hebt nu automation geschreven. Als je de track daarna weer vanaf het begin afspeelt, verandert het volume automatisch op basis van jou ingeschreven automation. Zorg er wel voor dat op dit moment ook “Read” aanstaat.

  Optie 2. Je tekent simpelweg het volume-verloop in met je muis. Dit doe je vaak met de “pencil-tool”. Je hoeft alleen maar in te stellen dat je op het desbetreffende kanaal, het “volume” wilt automatiseren en dat “Read” aan staat. Dit is een makkelijke en snelle manier van het schrijven/intekenen van automation. Sommige producers gebruiken dan ook het liefst deze manier, alhoewel optie #1 volgens andere weer leuker en soms gevoelsmatig beter is, omdat je echt het volume met de hand (op de midi-knop) kunt bijstellen.

  Dit is dus eigenlijk in het kort waar de term “Automation” voor staat. We hebben in dit geval een situatie omschreven waarbij alleen het volume word geautomatiseerd, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Automation is niet alleen een technisch hulpmiddel, maar belangrijker nog, het is een manier om je track interessant te houden. Je kunt namelijk vrijwel alle knoppen en faders van alle programma’s / plugins / instruments automatiseren. Op deze manier kun je je track met automation wat minder statisch maken. Dat is wat de eerder genoemde professionele EDM-producers bedoelen ; het interessant maken en houden van een track. Wij bevelen dan ook aan iedere beginnende music producer aan om hiermee te experimenteren. Als je het eenmaal door hebt, is het echt leuk! Trust us 😉

 • cubase

  logic

  logic

Ons huidige cursusaanbod

 • Digital Music Production

  dmp banner cursusaanbodpagina2

  Wil jij leren produceren, recorden, afmixen, masteren, beats maken, synths inspelen en nog veel meer? Dat kan vandaag de dag makkelijker dan ooit. Je hebt alleen de juiste kennis nodig. Volg nu de cursus Digital Music Production en weet wat je doet!

 • Muziektheorie voor Producers

  muziektheorie-aanbodpagina

  Wil jij betere songs componeren en produceren? Dan is dit de mogelijkheid om te leren hoe je een mooie akkoordenprogressie, melodie en bassline kan maken. Geen saaie en ingewikkelde theorie, maar straight-to-the-point en praktische lessen.

 • Music Business voor Producers

  business-aanbodpagina

  Wil jij geld verdienen met je muziek, er zeker van zijn dat je geen verkeerd contract tekent, of gewoon meer weten over de zakelijke kant van de muziekindustrie? Dan is dit je kans om de ins & outs te leren van de harde business genaamd; Music Business.

 • Rockacademie Vooropleiding

  vooropleiding-ra-aanbodpagina

  Wil jij het volgend schooljaar graag “Music Production” studeren aan de HBO Fontys Rockacademie in Tilburg? Zorg dan dat je goed voorbereid bent, want er staat je een zware voorselectieprocedure te wachten. LesinProduceren kan jou hiervoor optimaal klaarstomen!