Wat is? : Dynamiek

In muziek is “emotie” heel belangrijk. Muziek kan namelijk verschillende emoties oproepen zoals plezier, verdriet, agressie en alles wat er tussen zit. In dit Wat is?-artikel richten wij ons op een term die er voor kan zorgen dat jouw track, drop, break etc de juiste emotie opwekt : Dynamiek

Dynamiek :

Misschien wist jij het al, maar veel beginnende producers onderschatten de kracht van volume. Volume is niet alleen krachtig wanneer je track bijna alle ramen uit je auto blaast, maar ook wanneer het volume heel zacht is. De kracht van volume zit namelijk in het verschil in volume, dus het verschil tussen een hoog en laag volume. Dit noemen we ook wel Dynamiek. Dynamiek is “de afwisseling van hard en zacht” en is ontzettend belangrijk bij het maken van een goede track.

Music-Crowd-lEen drop in een house-plaat wordt vaak gezien (en gevoeld) als een climax. Dit komt o.a. doordat er voorafgaand een volumeopbouw heeft plaatsgevonden, die zijn hoogtepunt vaak behaald in de drop. En ja hoor, dan gaat iedereen uit z’n plaat!

Maar stel je eens voor: zou dezelfde drop nog steeds hetzelfde effect hebben als het volume van de opbouw (break) hoger zou zijn dan het volume van de drop? Waarschijnlijk niet. Dat zou eerder als een behoorlijke anti-climax aanvoelen, waarbij de mensen op de dansvloer teleurgesteld om zich heen kijken en een wandeling richting de toilet/bar in gang zetten. Niet cool dus! Je snapt dus al dat het juist toepassen van Dynamiek vergaande gevolgen kan hebben voor je track.

Zo geef je je track de juiste dynamiek

– Zorg er voor dat de track niet constant hetzelfde volume heeft. Als je track qua volume klinkt alsof hij 4 minuten lang op het hoogtepunt zit, gaat het daadwerkelijke gevoel van het “hoogtepunt” verloren. Een hoogtepunt werkt het beste als deze is opgebouwd 😉

mute– Probeer eens om af en toe wat elementen uit je track te muten. Het continu aanvullen van nieuwe sounds en layers in je track kan een averechts effect opleveren. De kracht zit vaak in het (tijdelijk) weglaten van bepaalde elementen. Zorg er voor dat de luisteraar weer “verlangd” naar die ene sound die zojuist is verdwenen in je track.

 

Het daadwerkelijk zachter en harder maken van bepaalde sounds, melodieën en onderdelen in je track, doe je o.a. met mixen, automation en velocity. Wil jij meer leren over mixen en dynamiek? Dit leer je tijdens de cursus “Digital Music Producer” en nog heel veel meer!

Meer info over de cursus “Digital Music Producer”

Digital Music Producer

 

 

 

 

Posted in: