Een grote fout die elke beginnende muziek producer maakt!

Wanneer je begint met produceren, gaat er een wereld van geluidsapparatuur (gear) voor je open. Voor je eerste set-up moet je een keuze maken uit tal van verschillende merken, typen en technieken.

Stel; je hebt lang gespaard voor een redelijk budget en je hebt je eerste set-up klaar staan op de zolder of in de garage van je ouders, want zo is bijna elke producer begonnen. Na een tijdje bezig te zijn met het creëren van beats, merk je dat die Kick bij jou in de studio veel dikker klinkt dan bij je beste vriend in zijn kamer, die zelf ook studio-speakers heeft. Na een tijdje begin je je hier echt aan te irriteren, want hoe kunnen mensen dan van jouw muziek genieten als de kick klinkt als een mattenklopper? Dus, je begint (begrijpelijk) te twijfelen aan de apparatuur die je hebt staan in je homestudio. Je besluit opnieuw te gaan sparen voor een nieuwe set speakers, want daar ligt volgens jou het probleem.

De dyn-bm5amkii_1_1speakers die je op het oog hebt zijn wel aan de prijzige kant, namelijk bijna €1000,- per set. Maar, je bent gepassioneerd en je leest op internet alleen maar goede reviews over deze set. Na een paar maanden koop je de speakers en ga je vol goede moed weer aan de slag met produceren. Nadat je weer een nieuwe beat hebt gemaakt, ren je naar beste vriend om je mix te checken op zijn boxen. Tot je spijt merk je dat de Kick nog steeds niet klinkt zoals hij bij jou in de studio klinkt. Je beste vriend begrijpt er zelf ook niets van, want hij heeft je beat ook in jouw homestudio beluisterd en daar klinkt hij inderdaad veel beter! Heb je net bijna €1000,- betaald voor een set top-speakers, klinkt je muziek nog niet goed.

Met de handen in het haar vraag je jezelf af; “Wat doe ik nou toch fout?”.

De situatie die hierboven is omschreven, komt bij vele beginnende producers voor. Het investeren in het verkeerde (in dit geval; de speakers), is een fout die dan ook velen maken. Het werkelijke probleem ligt in deze situatie namelijk bijna zeker bij de akoestiek van de ruimte waarin de muziek wordt gecreëerd, in plaats van bij de kwaliteit van de studiospeakers. De akoestiek van een ruimte is van groot belang, omdat dit beïnvloedt hoe jouw oren het geluid opvangen en hoe je dus je mix maakt. Als de akoestiek in je kamer slecht is, zal je muziek hoogstwaarschijnlijk ook slecht klinken. Het is bijna onmogelijk om een vaste oplossing te geven waarop je bijna elke ruimte van een betere akoestiek kan voorzien. Dit is namelijk per ruimte verschillend. Er is overigens wel een aantal technieken om de akoestiek in je kamer te verbeteren, echter vergt dit onderzoek en ook investering in materiaal.

Tijdens de LesInProduceren-cursus “Digital Music Producer”, zal er uitgebreid aandacht worden besteed aan hoe je de akoestiek van je ruimte kunt aanpassen, zodat je betere mixes kan maken.

Meer info over de cursus “Digital Music Producer”

Digital Music Producer

 

 

 

 

 

 

Posted in: